Homeopaattiset lääkkeet

 Homeopaattisia lääkkeitä on saatavilla monenlaisina valmisteina. Ne voivat olla helminä/rakeina, minirakeina, tabletteina, tippoina tai voiteina valmistajasta ja tarpeesta riippuen. Valmisteet voivat olla yksittäisvalmisteita, joissa on yhtä vaikuttavaa lääkeainetta. Yhdistelmävalmisteet sisältävät useampaa homeopaattista lääkeainetta samassa valmisteessa. Accord-valmisteissa on tietyn lääkeaineen useampia potensseja samassa valmisteessa. 

Homepaattiset lääkkeet valmistetaan tarkkojen sääntöjen mukaan lääkeaineesta homeopaattissa lääkeainetehtaassa. Homeopaattinen farmakopea määrittelee tarkoin esim. kasvin kohdalla raaka-aineen alkuperän, kasvupaikat ja keräämisajankohdan sekä niiden valmistusprosessin homeopaattiseksi lääkkeeksi. Valmisteiden raaka-aineet ovat eläinperäisiä, kasviperäisiä, alkuaineita ja mineraaleja, biologisia aineita, kudoksia, lääkkeitä sekä muita aineita.

Raaka-aineesta valmistetaan alkutinktuura liuottamalla tai trituroimalla. Alkutinktuura laimennetaan ja potensoidaan homeopaattisen menetelmän mukaan, jolloin siitä tulee homeopaattinen lääke. Laimentamisen vaikutus on, ettei aineesta ole mitään fyysistä jäljellä, jolloin se ei vaikuta kehoon haitallisesti. Potensoimalla saadaan aikaan homeopaattiseen valmisteeseen sen parantava vaikutus. Kun tämä prosessi suoritetaan homeopatian edellyttämällä tavalla, tavallisestakin aineesta kuten ruokasuolasta tai kalkista saadaan esiin sen lääkinnälliset vaikutukset tehokkaassa ja turvallisessa muodossa. Homeopaattisen kalkin - Calcium Carbonicum:in vaikutukset ovat monipuoliset, mutta hyvin erilaiset kuin mihin kalkkia käytetään aineellisena muotona ns. vitamiinina.

Euroopassa on useita homeopaattisia lääketehtaita, jotka valmistavat korkeatasoisia ja kohtuullisen hintaisia homeopaattisia lääkkeitä asiakasystävällisissä ja hygieenisissä pienpakkauksissa. Suomen nykyisen verotuslainsäädännön myötä näitä lääkkeitä ei valitettavasti saada Suomen markkinoille hintasyistä.

Potenssit

kertovat miten korkeasta laimennoksesta on kyse sekä miten kyseinen lääkeaine on laimennettu. Tavallisin laimennustekniikka on Hahnemannin (H) menetelmä, mutta käytössä on myös Korsakoffin (K) menetelmä. Alkutinktuura laimennetaan ja ravistellaan halutun potenssin vaatimalla tavalla. Laimentaminen ja ravistelu ovat tarkoin määriteltyjä valmistusmenetelmiä.

Tavallisimmat laimennokset ovat

-kymmenesosa-asteikolla D-potenssit - D6, D12, D30, D200

-sadasosa-asteikolla C-potenssit - 6CH, 7CH, 9CH, 12CH, 30CH

-niiden korkeat potenssit -200CH, M, 10M, 50 M, CM

-50-tuhannesosapotenssit LM tai Lm esim. LM6

Matalat potenssit (D6,D12,5CH-9CH, LM6) sopivat hyvin myös itsehoitoon. D30 ja 12CH käytössä on hyvä noudattaa varovaisuutta ja itsehoidossa opetella ennen käyttöä homeopatian perusteita.

Korkeampien potenssien käytössä tulee olla ammattitaitoisen homeopaatin hoidossa.